Kerkraads Symfonie Orkest

Facebook Instagram YouTube
Home
Het Orkest

Het Orkest

Het Kerkraads Symfonie Orkest is op 17 januari 1955 opgericht en komt voort uit een fusie tussen twee Kerkraadse strijkorkesten: het orkest “LYRA” uit Spekholzerheide en Orkestvereniging “DE TROUBADOURS” uit Bleijerheide. Hedendaags bestaat het orkest uit circa 60 voornamelijk amateurmusici in volledige symfonieorkestbezetting. De vaste repetitieavond is op maandagavond van 19:30 tot 22:00uur (jeugdleden tot 21.15) in het Flexiforum te Kerkrade. De ledenkomen uit Zuid- en Midden-Limburg en de regio Aachen (Duitsland).  

Primaire doel is op een zo hoog mogelijk niveau symfonische muziek te maken. Maar uiteraard wordt er rekening gehouden met ieders persoonlijke mogelijkheden. Een gezonde portie ambitie en plezier in het musiceren zijn uiteraard onlosmakelijk met elkaar verbonden.  

Nagenoeg alle concerten vinden plaats in de grotere concertzalen met als thuisbasis het Parkstad Limburg Theater Kerkrade. De goed gevulde concertagenda bestaat ieder jaar onder andere uit 1 nieuwjaarsconcert, 2 carnavalsconcerten en minimaal 2 symfonische concerten. Door de diversiteit aan concerten is een afwisselend repertoire vanzelfsprekend. Met name bij de carnavalsconcerten wordt de samenwerking gezocht met regionale artiesten, koren en orkesten uit andere muziekgenres.  

Naast het primaire doel investeert het orkest ook in talent. Bijvoorbeeld door aantrekkelijk te zijn voor jonge(re) muzikanten, professioneel regionaal talent een podium te bieden, door de samenwerking te zoeken met lokale muziekscholen en kindervoorstellingen en cross-over concerten te programmeren. Sinds 2023 participeert het orkest, mede vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, ook in het programma "Meer Harmonie in de Samenleving (MHIDS). In de gemeente Kerkrade gaat het orkest naschoolse groepslessen aanbieden in combinatie met strijkersklassen.  

Daarnaast investeert het Kerkraads Symfonie Orkest ook in haar verenigingskarakter, onder meer door de organisatie van een gezellige seizoensafsluiting en een kerstactiviteit.  

Het orkest is altijd op zoek naar muzikanten (met name strijkers) met een passie voor symfonische muziek. Heb je interesse? KIik dan op de vacaturepagina op deze website! 

Dirigent

Dirigent

Onlangs nam dirigent Manon Meijs na 15 jaar afscheid van het orkest. De procedure tot het aanstellen van een nieuwe chef-dirigent is inmiddels in volle gang. Voor de tussenliggende periode heeft het orkest Jos Zegers bereid gevonden de repetities te leiden en als gastdirigent het Griezelmatinee [8+] op 19 november 2023, het Nieuwjaarsconcert op 5 januari 2024 en beide Vasteloavendskonzeëte op 1 en 2 februari 2024 te dirigeren.  

Activiteiten

Concertmeester

Ingrid Holleman is op vrijwillige basis concertmeester van het KSO. Als concertmeester is zij de aanvoerder van de eerste violen en daarnaast de belangrijkste musicus uit het orkest.

Zij heeft binnen het orkest een aantal belangrijke taken. Bovenal is zij de belangrijkste vertegenwoordiger voor de musici van het orkest. Zij overlegt namens de musici met de dirigent en het bestuur.

Daarnaast zorgt zij ervoor dat het orkest voor aanvang van het concert wordt gestemd. In veel orkeststukken zijn solo’s voor viool gecomponeerd. Deze solo's worden gespeeld door de concertmeester. Tevens dirigeert zij het orkest indien nodig tijdens sectie-repetities, waarbij zij dan als repetitor fungeert. Haar taak is het ook om de strijkerspartijen te voorzien van streken.

Zij is lid van de muziekcommissie van het KSO en is ook belast met het mee beoordelen van het niveau van nieuwe orkestleden.

(foto: Peter Trompetter)

Bestuur

Bestuur

Voorzitter

Norbert Dolman

Secretariaat

Edith Engelen (1e secretaris) |  email: kso-secretariaat(at)outlook.com 

Harrie Kruijssen (2e secretaris)

Penningmeester

Ralph Niesters

Algemene Bestuursleden

Renè Janssen

Han Hendriks

Roger Brandts

(foto: Bert Wijnen)

Youtube kanaal

Abonneer u nu op ons Youtube-kanaal. Zo mist u geen enkele opname!

Om een eerste indruk te krijgen vindt u onderstaand al enkele opnames. 

skyline kerkrade