Kerkraads Symfonie Orkest - Kerkrade

Dirigent  Manon Meijs

Manon Meijs studeerde viool bij Viktor Liberman aan het Utrechts Conservatorium en bij Maarten Veeze aan het Conservatorium Maastricht, alwaar zij de examens DM en UM met onderscheiding behaalde.. In 1997 behaalde zij de prestigieuze Henriëtte Hustinx prijs. Zij maakte deel uit van het Dshamilja strijkkwartet dat een internationale carrière doormaakte en in 1997 werd uitgenodigd voor het vermaarde Tanglewood Music Festival in de USA. Al meer dan 10 jaar vormt zij een duo met pianiste Jet Janssen en sinds 2005 met celliste Katharina Apel het Charis trio. 

In 1997 startte zij haar studie orkestdirectie bij Jan Stulen aan het Conservatorium Maastricht en volgde meerdere masterclasses bij onder andere Neeme Järvi, Paavo Järvi, Jorma Panula en Roberto Benzi . Zij studeerde eveneens bij prof. David de Villiers aan de Hochschule te Essen in Duitsland waar zij zich toelegde op het operarepertoire. In 2000 behaalde zij haar eerste fase diploma in samenwerking met het Nederlands Promenade Orkest te Amsterdam waaraan zij sinds 1998 tevens als concertmeester verbonden is. Het tweede fase diploma behaalde zij cum laude in 2002 met het Limburgs Symfonie Orkest.

In november 2002 werd aan haar de Anton Kersjes-van de Groenekan beurs voor jonge getalenteerde dirigenten toegekend Deze beurs geeft haar de mogelijkheid tot vervolgstudie bij gerenommeerde dirigenten in binnen- en buitenland. In juli 2003 heeft zij met veel succes deelgenomen aan een internationale masterclass voor orkestdirigenten bij professor Erwin Acel te Wenen. Bij het concours dat ter afsluiting werd gehouden won zij de 2e prijs en kreeg zij tevens als enige van de 24 deelnemers een contract aangeboden van het orkest om een gastdirectie te geven.

In 2004 volgde zij masterclasses in Pärnu (Estland) bij Neeme en Paavo Järvi, Jorma Panula en Alexander Dmitriev, en in Salzburg aan het Mozarteum bij Peter Gűlke, met een geheel Mozart repertoire, waar zij eveneens tot een van de drie finalisten behoorde.

In het najaar van 2002 richtte zij ArkA op, een symfonieorkest bestaande uit conservatoriumstudenten en gevorderde amateurs. In 2007 soleerde zij met dit orkest in het vioolconcert van Beethoven.
Daarnaast is zij vaste gastdirigent van het Amstel Strijkers Ensemble in Amsterdam.

 Sinds 2009 is Manon Meijs de dirigente van het Kerkraads Symfonie Orkest.

Concertmeester  Ingrid Holleman

Ingrid Holleman is op vrijwillige basis concertmeester van het KSO. Als concertmeester is zij de aanvoerder van de eerste violen en daarnaast de belangrijkste musicus uit het orkest.

Zij heeft binnen het orkest een aantal belangrijke taken. Bovenal is zij de belangrijkste vertegenwoordiger voor de musici van het orkest. Zij overlegt namens de musici met de dirigent en het bestuur.

Daarnaast zorgt zij ervoor dat het orkest voor aanvang van het concert wordt gestemd. In veel orkeststukken zijn solo’s voor viool gecomponeerd. Deze solo's worden gespeeld door de concertmeester. Tevens dirigeert zij het orkest indien nodig tijdens sectie-repetities, waarbij zij dan als repetitor fungeert. Haar taak is het ook om de strijkerspartijen te voorzien van streken.

Zij is lid van de muziekcommissie van het KSO en is ook belast met het mee beoordelen van het niveau van nieuwe orkestleden.